Şirin Kırşehir

15.12.12

Kaman Cevizinin Telif Hakları Ahi Evran Üniversitesi'ne Geçti

Kaman Cevizi
Kaman Cevizinin Telif Hakları Ahi Evran Üniversitesi'ne Geçti 
Ceviz yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olan Kaman’ın kendi ismiyle anılan “Kaman 1 Cevizi”nin Royalite (Telif) Haklarını Ahi Evran Üniversitesi satın aldı. Üniversitede yürütülen çalışmalar neticesinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ait olan Kaman 1 Cevizinin Royalite (telif) Hakları 13 Ekim 2012 tarihinde imzalanan bir protokolle A.E.Ü'ye geçti. Kırşehir’in Kaman İlçesi, ceviz yetiştiriciliği bakımından önemli bir yer tutmakta ve farklı çeşitlerde cevizlerin, ülkemizdeki doğal ekolojilerinden biri olarak gösterilmekte. Türkiye dünya ceviz üretiminde Çin, ABD ve İran'ın ardından 4.sırada bulunuyor, ülkemiz ceviz üretiminin önemli bir bölümü ise Kaman tarafından karşılanıyor.
Kaman 1 Cevizinin Geliştirilmesine Büyük Katkı 
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kaman 1 Cevizinin geliştirilmesi için Üniversite Araştırma Projeleri bütçesinden Kaman 1 cevizi anaç parsellerinin oluşturulması ve aşılı ceviz fidanı üretilmesi için ödenek ayırdı. Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre Kaman 1 Cevizinin sertifikalı üretiminin yapılabileceği ve pazarlanabileceği uygun anaç bahçelerinin Kaman Belediyesi ve Üniversite tarafından tahsis edileceğini dile getirdi. Böylece, ceviz yetiştiriciliği ile öne çıkan Kırşehir’de kaliteli ve güvenilir fidan üretimi alt yapısını oluşturulacak, sertifikalı ceviz fidanı üretimi ile de bölgedeki ceviz yetiştiricilerine destek verilecek.
Ceviz Yetiştiricilerine Üniversiteden Bilimsel Destek 
Üniversite tarafından ceviz yetiştiricilerine aşı, budama ve bitki koruma alanlarında her türlü bilimsel desteğin sağlanacağını aktarıldı. Üniversiteye kazandırılacak alanında uzman öğretim üyelerinin de çalışmalarıyla ceviz çeşitlerinin adaptasyonuna yönelik olarak çalışmalar yapılacak. Ziraat Fakültesi de öğrencilerin ceviz yetiştiriciliği konusunda gerek duyduğu uygulama alanlarını oluşturacak.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar