Şirin Kırşehir

1.2.13

Ceviz Hakkında Genel Bilgiler

Ceviz
Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilmesi mümkün olan cevizin insan sağlığı açısından önemi olduğu gibi yapraklarıyla ilaç sanayisinde, odun kısmıylada mobilya sanayisinde önemi büyüktür. Ceviz kereste özelliğinden ötürü yıllarca ülkemizde orman ağacı olarak kabul edilmiştir. 1960 yılların sonlarına doğru yapılmaya başlanan araştırmalar sayesinde ıslah edilen çeşitleriyle günümüzde kerestesiyle değil meyvesi için yetiştirilen bir bitki konumunu almıştır. Araştırmalar sonucunda cevizin orjinin 19. yüzyılda İranın Ghilan bölgesi olduğu tespit edilmiştir. M.Ö. 750-500 yılları arasında cevizin; İrandan, Romalılar tarafından Avrupaya getirildiği sanılmaktadır. 17. yüzyılda Amerika'ya göçen İngiliz göçmenler sayesinde ceviz Avrupa'dan Amerika kıtasına yayılmıştır. Anadolu insanının 3000 yıldır cevizden faydalandıkları bilinmektdir. Türkiyede Polatlı yakınlarındaki Gordion harabelerinde Kral Midas’a gömülen mobilyaların analizinde bu mobilyaların ceviz ağacından yapıldığı tespit edilmiştir. Trabzon Akçaabat dolaylarında Pliyosen-Kuvatener çökelindede tarihi bir fosil ceviz meyvesi görünümü çok iyi olup korunmuş halde bulunmuştur. Çeşitli ceviz türleri sınıfsal olarak 4’e ayrılır.
-Cardiocaryon,
-Rhynsocaryon,
-Trachycaryon,
-Juglans,

Bu türler arasında juglans cevizi ekonomik ve kültürel yetiştiriciliği bakımından bizim için önemlidir.
Juglans: Anadolu-İran-İngiliz Cevizi (juglans regia) kültür cevizi olarak tanımlanır. Juglans grubunun özelliği yeşil dış kabuğun çatlayıp meyvenin ana kabuktan ayrılmasıdır. Bu gruptaki cevizler ekolojik koşullara yüksek uyumları sayesinde, yetiştirme alanları Anadolu'dan, Orta Asya'ya; Uzakdoğu'dan, Amerika kıtasına kadar büyük bir yayılış göstermektedir. Meyveleri ticari olarak yetiştirilmektedir.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar