Şirin Kırşehir

3.10.13

Kırşehir 5 Milyon Yıl Önce Afrika Kıtası Gibiymiş

5 Milyon Yıllık Fosiller
Kırşehir Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki yüzey araştırmasında 5 milyon yıl öncesine ait zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu. Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman başkanlığındaki; Yüzey Araştırmalar Grubunun Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki yaptığı araştırmalar, Anadolu’da milyonlarca yıl önce yaşayan hayvanların çeşitliliğini ortaya çıkartıyor. Bu çalışmalar sonucunda Kırşehir'de 5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen zürafa, gergedan ve fil kemikleri bulundu.

Erkman, yaptığı açıklamada Anadolu'nun en önemli antropoloji havzalarından birinin Çankırı-Çorum civarı olduğunu belirterek, yaklaşık 3 yıl önce bu havzanın güneyinde yer alan Kırşehir bölgesinde yüzey araştırmalarına başladıklarını söyledi. Elde edilen bulgular Kırşehir’de, 5 milyon önce iklimin çok farklı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr Ahmet Can Erkman, ''Biz buradan oldukça değerli, birbirinden ilginç fosilleri tespit ettik. Fosillerin yaşı konusunda ODTÜ ile beraber çalışıyoruz. Ama tarihlendirmesinin 5 milyon yıl civarında olduğunu düşünüyoruz.'' dedi. Bu anlamda Kırşehir'de özellikle Hirfanlı Baraj Gölü ve Yozgat sınırındaki Yiğitler bölgesinde çok büyük bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Erkman, şöyle konuştu: "Bizim yeni tespit ettiğimiz iki bölge var. Bunlardan biri Hirfanlı Barajı bölgesi ve Yiğitler bölgesi. İkisi de çok potansiyeli olan yerler. Hirfanlı Barajı'nın kuzeyinden çok sayıda fosil çıktı. 3 yıllık çalışmamızda fil, zürafa, gergedan, domuz, sırtlan kemikleri bulduk. En son çalışmalarımızda gergedan kafatası, fil ve zürafa çene yapısı, bobit, at, domuz ve sırtlan kemikleri bulduk."

5 milyon yıllık zürafa, fil ve gergedan kemikleri
Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile koordineli şekilde çalıştıklarını dile getiren Erkman, birlikte yaptıkları çalışmada buldukları kafatası ve kemiklerin yaklaşık 5 milyon yıl öncesine ait olduğunu tespit ettiklerini vurguladı.
Gergedan
Erkman, Hirfanlı Baraj Gölü'ndeki suyun yükselip alçalmasının bölgedeki çamur taşı ve çökerleri aşındırdığı için milyon yıl öncesine ait kemiklerin karaya çıktığını anlatarak, bundan sonra da çok daha değişik buluntulara rastlayabileceklerine inandığını söyledi. Yüzey Araştırma Grubunda yer alan Doç. Dr. Şakir Önder Özkurt ise buluntuların geçmişle gelecek arasında önemli bir bağ oluşturcağını belirterek, Biz buralardan neler buluyoruz? Mesela Hirfanlı lokalitesinde zürafa, fil, gergedan buluyorsak, burası tam bir Serengeti diyebiliriz. Yani Kırşehir bundan yaklaşık 5 milyon yıl önce Serengeti parkı gibi bir yermiş. Bugün kurak gibi gözüküyor. Bu kuraklığa nasıl geldik bunu bulabiliriz dedi. Bulunan fosillerin ise eşi benzerinin olmadığı ifade eden Özkurt, Bu görüntüde olduğu gibi bunlar fosiller. Bunların hepsi tektir. Yani dünyada eşi benzeri yok. Çünkü fosilleşme süreci çok zorlu bir süreçtir. Ölen hayvan hemen fosilleşmiyor. Bundan dolayı çok değerli bilgi kaynakları olduğunu belirtti.

Kırşehir geçmişte Afrika kıtası gibiymiş
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Türk Tarih Kurumu'nun destekleriyle yüzey araştırmalarına devam ettiklerini kaydeden Erkman, bunun yeterli olmadığını, kazı çalışması başlatılarak daha ayrıntılı sonuçlara ulaşılması gerektiğini vurguladı. Erkman, bu fosillere bakarak, Kırşehir'in doğa tarihini ortaya koymak istiyoruz. Gördüğümüz ve incelediğimiz fosiller itibariyle burası geçmişte sanki bir Afrika kıtası gibi. İklimi bugünkü gibi değil. Gergedanların, fillerin, atların gezdiği, sulak bir alan olduğu, bugünkü bozkırdan çok farklı bir ekolojik ortama sahip olduğu anlaşılıyor dedi.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar