Şirin Kırşehir

17.11.12

Akçakent

Kırşehir İlçeler 
Kırşehir Akçakent 
Tarihçe 
Akçakent 1884 yıllarında Kafkasya'dan ülkemize göç eden Çerkez göçmenleri tarafından kurulmuştur. İlk gelen 12 aile Akçakent'in 1 km kuzey'inde bulunan Axca Köy/(Oxcanlı) harabe kalıntılarının bulunduğu Eskiyurt mevkiine yerleşmişlerdir. Yerleşilen yerin engebeli ve dere yatağı olması nedeniyle bu yer beğenilmemiş ve daha sonra gelen 70 hane ile birlikte şimdiki yerleşim yeri olan Akçakent'e taşınmışlardır. Akçakent’in ilk iskanında bu yerleşim yerine “yeni şehir” anlamına gelen Şehricedit adı verilmiştir.
1909 yıllarında çevrede yaygın olan sıtma hastalığının tedavisinde, Akçakent’in suyunun ve havasının iyi geldiğine inanılarak sıtma hastalarının Akçakent’e geldiği ve şifa buldukları söylenmektedir.
Akçakent İlçesinin Hacıfakılı köyünde bulunan ve geç Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen kilise kalıntısından da civar köylerde yerleşik yaşamın daha öncelere dayandığı görülmektedir.
20 Şubat 1965 tarihinde Şehricedit Köyü'nün adı Akçakent olarak değiştirilmiş ve Bucak Merkezi haline getirilmiştir. Akçakent, Çiçekdağı İlçesi'ne bağlı bir Bucak Merkezi iken, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 Sayılı Kanun'la ilçelik statüsü kazanmıştır.
Coğrafi yapı
Akçakent, Kırşehir'in Kuzey'inde bulunmaktadır. Doğu'sunda Çiçekdağı, Güney ve Batı'sında Akpınar, Kuzey'inde ise Kırıkkale bulunmaktadır. Akçakent ilçesinin yüzölçümü 459 km²'dir.Akçakent İlçemizin Kırşehir il merkezine uzaklığı 67 km'dir. İlçe, Kırşehir ilinin en dağlık kısmında yer almaktadır. Rakımı 1410 metredir. Akçakent Arazisinin 9.618 hektarı ormanlarla kaplıdır. Ekilebilir arazi toplamı 18.418 ha'dır.

İlçenin Ayvalı Köyü sınırlarında bulunan ve fazla büyük olmayan ve yeraltı sularından beslenen bir çöküntü gölü bulunmaktadır.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar