Şirin Kırşehir

26.12.12

Kırşehir Kaman Cevizi

Kaman Cevizi
KAMAN CEVİZİ

Kaman Cevizi, kabuklu meyve olarak kıymetinin yanı sıra mobilya sektöründe de önemli bir değer olarak kabul edilmektedir. Türkiye, ceviz üretiminde: Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın ardından 4. sırada yer almaktadır. Bu rekoltenin %50'ye yakın kısmı Kırşehir-Kaman'da üretilmektedir. Diğer ceviz türlerine göre Kaman Cevizi; yüksek verimlidir (Yetişkin bir ağaç 300-350 kg ürün verir). Kabuğu yumuşaktır, elle kırılır. Az yağlı olduğu için sofralık olarak kullanılır. Ceviz, içi parçalanmadan bütün halde kabuktan ayrılır. Ağacı geç uyanır, bahar ve kış donmalarına, hastalıklara ve iç kurduna dayanıklıdır. Yan dallarda %60 verimlidir. Ortalama ağaç ömrü, 300-500 yıldır. Kırşehir-Kaman'da her türlü ihtiyacı karşılayacak, yüksek verimli ceviz fidesi üreten bahçeler mevcuttur.  

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar