Kaman Cevizi |
Kaman Cevizi, kabuklu
meyve olarak kıymetinin yanı sıra mobilya sektöründe de önemli
bir değer olarak kabul edilmektedir. Türkiye, ceviz üretiminde:
Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın ardından 4. sırada
yer almaktadır. Bu rekoltenin %50'ye yakın kısmı
Kırşehir-Kaman'da üretilmektedir. Diğer ceviz türlerine göre
Kaman Cevizi; yüksek verimlidir (Yetişkin bir ağaç 300-350 kg
ürün verir). Kabuğu yumuşaktır, elle kırılır. Az yağlı
olduğu için sofralık olarak kullanılır. Ceviz, içi
parçalanmadan bütün halde kabuktan ayrılır. Ağacı geç uyanır,
bahar ve kış donmalarına, hastalıklara ve iç kurduna
dayanıklıdır. Yan dallarda %60 verimlidir. Ortalama ağaç ömrü,
300-500 yıldır. Kırşehir-Kaman'da her türlü ihtiyacı
karşılayacak, yüksek verimli ceviz fidesi üreten bahçeler
mevcuttur.
0 yorum:
Yorum Gönder