Şirin Kırşehir

25.1.13

Yerli Ceviz Çeşitleri

YERLİ CEVİZ ÇEŞİTLERİ
Yerli çeşitler;
YALOVA-1;
-Salkımda meyveler 1-2'lidir, kabuk orta kalınlıktadır.
-Az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir.
-Meyve ağırlığı 16 g, iç oranı %49'dur.
-Yağ oranı % 70, protein oranı % 23’tür.
-Kabuktan ayrılması kolaydır.
-Sahil ekolojilerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
-Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
-Erken çiçeklenir .
-Yalova-4, Kaplan-86 ve Şebin çeşitleriyle tozlanır.
-Eylül ayının ortalarında hasat edilir.


YALOVA-3
-Salkımda meyveler 2-3'lü oluşur.
-İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir.
-Meyve ağırlığı 13 g, iç randımanı %53'dür. Yağ oranı %69, protein oranı %21 olup,
-Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması kolaydır.
-Sahil bölgelerinde yetiştirilmesi uygundur.
-Erken çiçeklenir.
-Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60 TU-1) çeşitleriyle tozlanır. Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

YALOVA-4
-Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir.
-Özellikle kıyı bölgelerimizde yetişebilir.
-Erken çiçeklenir. Meyveler 2-5'li oluşur.
-Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır.
-Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %52, yağ oranı %69, protein oranı %17’dir.
-Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
-Yalova-1 ve Kaplan-86 çeşitleriyle tozlanır.
-Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

ŞEBİN
-Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
-Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
-Çok verimli, meyve salkımı 2-4'lüdür.
-Oval bir meyve yapısına sahiptir.
-İnce kabuklu, kabuktan kolay ayrılır.
-İçi dolgun, tane ağırlığı 12 g, iç oranı %63, yağ oranı %67, protein oranı %17'dür.
-Bilecik ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleri ile tozlanır.
-Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

BİLECİK
-Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.
-Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir.
-Meyve salkımı 2-3'lü yapıdadır. %30 yan dallarda meyve yapar.
-İnce kabuklu, içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır.
-Tane ağırlığı 13 g, iç oranı %53, yağ oranı %68 ve protein oranı %18’dir.
-Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Şebin, Yalova-3 ve Yavuz-1 (KR-2) çeşitleriyle tozlanır.
-Eylül ayı sonlarında hasat edilir.

KAPLAN-86
-Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
-Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
-Taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
-Normal cevizlerden daha büyük meyveli olması dikkat çekicidir.
-Tane ağırlığı 24 g, iç oranı %40, protein oranı %16, yağ oranı %68'dir.
-Bir yıl çok, bir yıl az meyve verir.
-İçi orta dolgunlukta olup,
-Yalova-1, Yalova-3 ve Şebin çeşitleriyle döllenir.
-15 Ağustos’tan itibaren hasat edilir.

YAVUZ-1 (KR-2)
-Geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.
-Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür.
-Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır.
-Tane ağırlığı 17.4 g, iç oranı %56, içi dolgun, beyaz renklidir.
-Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.
-Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tozlayıcısı Şebin, Yalova-3 ve Bilecik çeşitleridir.

Kaman Cevizi
KAMAN1
-Ortalama meyve ağırlığı 11 g, iç ağırlığı 5,3 g, iç oranı %48.1 iç yağ oranı %65'tir.
-Üzüm salkımı meyve sıklığı vardır.
-Eylül sonunda hasat edilir.
-Kırma makineleri için ideal şekildedir.
-Tozlayıcı türü KAMAN 5 tir.
-Salkım 4-8-12'li meyve özelliği vardır,
-Antraknoza ve diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır.
-Yan tomurcuklarda % 90 verimlidir.
-Meyve ağırlığı kabuklu 10-12 g.dır.
-Kaman 2-3-4'ten geç yapraklanır.
-İlk bahar geç donlarından etkilenmez.

KAMAN 5
-Her yıl ve aynı oranda ürün verir,
-Randımanı yüksektir,
-İlkbahar geç donlarından etkilenmez,
-Kabukları ince olup,içi bütün olarak çıkar,
-Dış kabuk ve iç ceviz görünümü beyazdır,
-Yağ oranı fazla değildir,
-Ana gözlere ilaveten yan gözlerde meyve verir,
-Erken hasat olumuna gelir,turfanda satılabilir,
-Kuvvetli kazık kök yapar 300-500 sene yaşayabilir,
-Şiddetli kış donlarına dayanır,
-Hastalık ve haşerelere karşı dayanıklıdır.
-Kaman 5 cevizinin şekli yuvarlaktır. Kabuk kırma makineleri için çok uygundur

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar