Şirin Kırşehir

23.9.13

26. Ahilik Haftası Kutlamaları Kırşehir'de Başladı

26. Ahilik Haftası 
26. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

26.Ahilik Haftası Kutlamaları Anıt Meydanı’nda saat 10.00’da görkemli bir açılışla başladı.

Açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ak Parti Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Garnizon Komutanı J.Alb. Türker Yılmaz, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şahin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratları, Siyasi Partilerin İl Başkanları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu temsilcileri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı ve oda başkanları, daire müdürleri, mahalle muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşları, yurtdışından ve yurtiçinden gelen halk oyunları ekipleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören alanına çelenklerin sunulmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Açılışın ilk konuşmasını yapan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci Ankara’daki yoğun programına rağmen açılışlara katılan ve Ahiliğe verdiği önemden dolayı tüm Kırşehirliler adına Sayın Bakan Hayati Yazıcı’ya teşekkür ederek şunları kaydetti: “Bugün bu kutlamaların açılışı ile birlikte inşallah bir hafta boyunca Ahi Evran’a yakışır bir şekilde Ahiliği hep birlikte hem Kırşehirliler olarak hem bütün Türkiye olarak daha fazla anlayıp, Ahiliğin hayatımızda daha fazla yer edinebilmesi için etkinlikler düzenleyeceğiz. Ahilik anlayışı bu toprakların bize kalıcı vatan olmasında çok önemli bir görev üstlenmiştir. Ahilik anlayışı Türklerin yerleşik hayata geçip zanaat öğrenmeleri, ticaret hayatını öğrenmeleri; esnaflık ilkelerini ortaya koyarak her alanda çok önemli felsefeler geliştirerek toplum hayatını düzenleme noktasında çok önemli bir misyonu üstlenmiştir. İnanıyorum ki bundan sonraki süreçte Ahilik anlayışını Türk toplumu olarak aynı değeri verecek şekilde hâk ettiği noktaya her birlikte getireceğiz. Biz göreve geldiğimizde Ahi Evran Külliyesi projesi için kolları sıvadık ve başlangıcında herkesin fikrini alarak istişarelerle neticesinde bir proje haline getirdik. Sayın Bakanımıza gerçekleştirmek istediğimiz projeyi arz ettik ve Bakanımızın heyecanla sahiplenmesi bize de güç verdi. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ahilik Haftası kutlamalar için hem yurtdışından hem de ülkemizin farklı yerlerinden gelen herkese teşekkür ediyorum ve Ahilik Haftamızın herkes için güzel geçmesini diliyorum”

Başkan Bahçeci’nin ardından TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül; Ahilik haftasının tüm ülkemizde kutlandığına değinerek herkese hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

Akgül’ün ardından konuşmasını yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Ahilik Haftası Kutlamalarında emeği geçen Belediye, Valilik, sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek Ahi Evran’a yakışır bir hafta olmasını diledi.

Vali Özdemir Çakacak da Ahilik Haftasının 26.sını kutlamak üzere Sayın Bakanımıza Kırşehir halkı adına hoş geldiniz diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Ahilik; çıraklık, kalfalık ustalık sisteminin esnaf ve zanaatkârlara getirmiş; esnaf ve zanaatkârlara ahlaklı iş yapma kurallarını getirmiştir. Sadece esnafları bir çatı altında toplamakla kalmamış aynı zamanda ilkeleriyle de toplumsal barışın ve huzurun tesisine vesile olmuştur. Bugün dünyada yaşanan savaşlara baktığımızda komşu ülkelerin binlercesinin katledildiğini, evlerinden yurtlarından uzaklaştırıldığını görüyoruz. Böyle bir dönemde hem dünyada hem de ülkemizde birlik ve beraberliğe; huzura ve barışa şiddetle ihtiyaç duyulduğu, ahiliğe ne kadar ihtiyaç duyulduğu anlıyoruz. Bu vesileyle Ahiliği tanımalı; anlatmalı; gelecek nesillere aktarıp yaşatmalıyız. Belediyemizin yapmış olduğu Külliye projesine destek olan Külliyenin asıl sahibi Sayın Bakanımıza ve TESK, TESKOMB ve TOBB’a teşekkürler ediyor; Ahilik Haftasının herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Kırşehir’in güzel insanları, değerli dostlar hepinizi muhabbet dolu saygıyla selamlıyorum diye sözlerine başlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti: “ Ahilik gibi tarihimizin en güçlü değerlerini içeren bir hazinenin, 26. Haftalık Kutlamasında sizlerle birlikte olmaktan gerçekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Ahi Evran-ı Veli, Üstad Ahmet Yesevi’den aldığı meşaleyi, değerleri uygulamasını gerçekleştirmek suretiyle Anadolu’da faaliyetini sürdürmüş; aynı meşale içerisinde Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Hazreti Mevlana o süreçleri zenginleştirerek insanlık tarihinde armağan etmişlerdir. Ahilik kardeşlik demek. Ahilik sadece esnaf örgütlemesi değildir aynı zamanda eğitim sistemi bütünüdür. Aynı zamanda bir hayat tarzının içerir. Bu çerçeveden baktığımız zaman Ahilik felsefesi sevmektir, katlanmaktır, öğrenmektir, öğretmektir, cömertliktir. Üretimden tüketime tiacarete dek her alanda bir kurallar bütünlüğü içerisinde hayati tanzim etmektir. Ahilik kültüründe ben yok biz var, ben benliktir biz bütünlüktür. Biz de iyilikleri güzellikleri paylaşma vardır. Ahilik kültüründe alışveriş boyutunda dostluk ayrı alışveriş ayrı bir söylem yoktur. Dostluk, kardeşlik, insan sevgisi, doğruluk, dürüstlük gibi ölçüler zamana, kişiye, mekâna göre asla değişime uğramaz. Öğretici tarafı var. Ahilik pratiğinde çırak, kalfa ve usta ilişkileri önemlidir. Ahiliğin üretim mekânları, ahilik ürettiklerini tüketicilere arz ettikleri mekânlar, dükkanlar her biri kendi çapında bir eğitim müessesedir. Ahilik kültürü insanlığa zevk ettiği değerler bugün dünyada egemen olsaydı katliamlar olmazdı. İnsanlık bu değerlerden yoksun. Ahiliğin insanlığa zevk ettiği bu değerler her birbirimize yaygınlaşmış olsaydı; içselleştirmiş olsaydık son zamanlarda yaşanan olaylar olmazdı.”

Ahilikle ilgili bir ansiklopedik çalışmanın da yer alması gerektiğine değinen Bakan Yazıcı sözlerini şöyle tamamladı: “Ahilikte var olan eline beline diline sahip ol sözünü hayatımızın her aşamasında gerçekleştirelim. Şu anda Türkiye’nin her yerinde Ahilikle ilgili kutlamalar gerçekleşiyor. Bu etkinlikler vasıta ile birlikteliğin olduğu, silahlardan arınmış, can güvenliğinin sağlandığı, diyolog sürecinin başladığı, Hz. Adem’den bu yana var olan kardeşliğin perçinlenmesi, Ahi Evran’ın öğretilerinin nesilden nesile aktarıldığı bir dünya diliyorum.”

Heyet açılıştan sonra Ahi Evran-ı Veli Hazretleri’nin türbesini ziyaret ederek dualar okudu ve ardından Kültür Merkez’inde açılan tezhip ve hat sergilerini açılışlarına katıldı. Daha sonra “ Ahi Duası” okunarak Ahi Çarşısı esnafı ziyaret eden, heyet Ahi Sokağının açılışını gerçekleştirerek çarşıda açılan stantları ziyaret etti

Anıt Meydanı’nda protokol ve vatandaşa Ahi Pilavı ve Ahi Helvası ikram edilmesinden sonra, program heyetin Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesini ziyaret etmesi ile devam etti.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar