Şirin Kırşehir

25.12.12

Kırşehir Dulkadirli Yeraltı Şehri

KIRŞEHİR YER ALTI ŞEHİRLERİ

Roma döneminde M.S. 2.yüzyılda Hristiyanlık bu bölgede hızla yayılmış, puta tapanlarla, Hristiyanlar arasında büyük bir mücadele yaşanmıştır. Kapodokya bölgesinde 3. ve 4. yüzyıllara ait Hristiyanlar'ın yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı pek çok yeraltı şehri vardır, bu şehirler kayalara oyularak gizlenme ve korunma imkanı sağlamıştır. Kırşehir sınırları içinde bu şehirlerden çok sayıda bulunmaktadır; bu yer altı şehirlerinden en önemlileri ise; Mucur Yeraltı Şehri, Kepez Yeraltı Şehri ve Dulkadirli Yeraltı Şehri'dir.

Kırşehir Dulkadirli Yeraltı Şehri
DULKADİRLİ YERALTI ŞEHRİ

İl merkezinin 50 km kuzeyinde yer alan yeraltı şehrinin girişi, 22 km uzunluğunda tonoz şeklinde bir tünel ile başlar ve 30x50 metre uzunluğunda, yaklaşık 20 m derinlikte üstü açık bir avluya açılır. Avlunun doğu, batı ve kuzey cephelerinde kaya oyma tipinde oluşturulmuş 5 salon ve 8 oda bulunmaktadır. Alt kata sadece 5 nolu odadan yelpaze biçiminde bir merdivenle inilmektedir. Aynı zamanda bu odada bir su kuyusu da mevcuttur. Galeri bölümünde değirmen taşı olduğu tahmin edilen iki adet taş kütlesi bulunmakta ancak bu taş kütlelerinin, yuvarlak kemer kapıları kapatmak amacıyla da kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Yine galerinin en sonunda bulunan odada, kuyu içinde küçük bir değirmen taşı daha bulunmaktadır. Aynı odada kaya üzerine kazılmış nişlerle bezenmiş ve Hristiyanlarca kullanıldığı tahmin edilen küçük bir ibadethane de mevcuttur. Yeraltı şehrinin 130 m doğusunda, devamı niteliğinde olan iki avlulu bir yerleşim yeri daha bulunmaktadır. Mimari yapısı ve şehrin planlama özellikleriyle diğer yeraltı şehirlerinden ayrılmaktadır.


2 yorum:

iyi hos guzel de tanittiginiz mekanlarin daha fazla resimlerini atsaniz olmaz mi daha ilgi cekici gelir bence :)

Az önce gittik ve kilitli kapısından geri döndük, görevli kişi kapıya numarasını asmış kendisi yok, aradık kırşehirdeyim, bugün gelemem, başkasında da anahtar yok dedi. O kadar yolu boşa geldik, gelip de kapıda kalmak muhtemel gibi görünüyor..

Haftalık En Çok Okunanlar