Şirin Kırşehir

25.11.10

Prof. Fritz Baade 1893-1974 (Türkiye'ye sürgüne gönderilen Alman Bilim Adamı)

Prof. Fritz Baade
Almanya'dan baskıcı rejim tarafından sürgün edilen bilim adamlarından olan Prof. Fritz Baade, 1934’te Türkiye'ye Türk Tarım Bakanlığı için tarım uzmanı olarak çağrıldı. 1944’te ailesiyle birlikte Kırşehir’e yerleştirildi. Kırşehir’e yerleştikten sonra çalışmalarına başlayan bilim adamı Terme Termal Suyu ile ilgili çalışmalar ve yayınlar yaptı. Bununla birlikte yörenin bir diğer önemli değeri olan Onyx Taşı ile araştırmalar yaptı. 1946’da ABD’ye gitti. 1958’de Türkiye’ye yaptığı bir yolculuk sırasında Kırşehir’i de ziyaret etti, Kırşehir'de kendisine fahrî hemşehrilik nişanı verilerek ödüllendirildi. Prof. Dr. Fritz ''Baade Kırşehir şehrinin beni fahri hemşehri yapması memleketim de dahil olmak üzere, bana tevcih edilen birçok payelerden üstündür.'' diyerek sevincini dile getirmiştir. 1964 itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nin fahrî konsolosluğunu üstlendi.

Bu arada Demokrat Parti’nin Osman Bölükbaşı’nın memleketi Kırşehir’i ilçe Nevşehir'i de il yapıp, Kırşehir'i Nevşehir'e ilçe olarak bağlaması ile Kırşehir'lilerle arasına soğukluk giren Adnan Menderes, çok istediği halde ilin fahri hemşehrisi olamamıştı. Baade’nin fahri hemşehri olduğu haberini duyan Menderes, “Bir gavurdan bile esirgemedikleri hemşehrilik payesini Kırşehirli'ler benden esirgedi” diyerek tepki göstermiştir.

2 yorum:

ülkemizi iyi tanımış olan alman bilim insanı baade şöyle demiştir: Türkiye hayvancılık endüstrisine, bundan 50 yıl önce batıda uygulanan yem üretim ve hayvan besleme metotlarını yerleştirebilse, kendi ihtiyacını karşılayabildiği gibi yabancı ülkelere de geniş ölçüde hayvansal kaynaklı maddeleri ihraç edebilir.

Süleyman Bey mümkünse
bu bilginin kaynagını gösterebilir misiniz Lütfen?

Haftalık En Çok Okunanlar