Şirin Kırşehir

7.1.13

Kızılcaköy (Keçi) Kalesi (Kırşehir Kaleleri)

Kırşehir’in Özbağ Kasabasına bağlı Kızılcaköy’ün yaklaşık 1.5 km. kadar kuzeydoğusunda 1465 m. yükseltide çevreye son derece hâkim bir noktada yer almaktadır. Kalenin ovadan yüksekliği ise 285 m. dir. Doğu-batı doğrultulu kalenin bağlı bulunduğu yükselti tamamen taşlık bir arazi yapısına sahiptir. Kırşehir çevresindeki kalelerin en büyüğüdür. Kaleye ulaşım son derece zordur ve Kızılcaköy eski köy yerleşmesi yakınlarından patika yollar aracılığı ile yapılmaktadır. Kalenin giriş kısmı büyük ihtimalle doğu taraftadır. Çünkü kalenin doğusundan başka tüm yönler geçit vermeyecek niteliktedir. Kalenin güneyinden Kırşehir-Ankara, batısından ise Kırşehir-Yozgat karayolu geçmektedir. Bu yönü ile kale, bölgeyi kuzeye ve batıya başlayan güzergâhları kontrol altında tutan bir noktada yer almaktadır. Bilindiği gibi yollar tarihin her döneminde gerek yerleşmeler gerekse şehirler için büyük önem taşımışlardır. Bir bölgeyi kontrol altında tutmak isteyenlerin yerleşmelerini önemli kavşak noktaları üzerine yapmaları bilinen ve sıkça uygulanan bir durumdur.

Kızılcaköy (Keçi) Kalesi
Kızılcaköy (Keçi) Kalesi de etrafındaki yolları kontrol altında tutan yerleşmelerden biridir. Kalenin bir başka önemi ise yükseltisinden kaynaklanır. Bu yönüyle kale neredeyse bütün coğrafyayı kontrol altında tutan ve diğer kaleleri de gören bir nokta da yer almaktadır. Duvar yapılarında görülen mimariden yola çıkarak kalenin bölgedeki ilk Tunç Çağı kalelerinden biri olduğu söylenebilir. Kaledeki mimarinin benzerine bölge kalelerinden bir diğeri olan Yağmurlukale (Gavurkale)’de görülür. İki kalenin duvar yapılarında kullanılan malzeme ve duvar mimarisi birbirine çok benzemektedir. Kalenin üzerindeki duvar yapıları yassı taşlardan yapılmış olup zamanla gerçek yüksekliklerini kaybetmişlerdir. Kalede yer yer kaçak kazı izlerine rastlanmakla birlikte, duvar yapıları büyük oranda tahrip olmuştur. Kalenin birkaç kilometre güneybatısında, Ankara-Kırşehir karayolunun diğer tarafında Çayağzı (Cemele) Kalesi bulunmaktadır. Düşünülmektedir ki Kızılcaköy (Keçi) Kalesi ve Çayağzı (Cemele) Kalesi bölgeyi çift taraflı kontrol altında tutan kalelerdir. Kalenin çok eski olduğu, Kırşehir de ilk iskanın başladığı tarih olan ilk Tunç Çağında yerleşime başlandığı düşünülmektedir.

1 yorum:

Kızılcaköylü olmam hasebi ile çocukluğumdan beri bu kaleye özel ilgim olmuştur. Kalenin turizme açılarak değerlendiriliyor olması, kazıların profesyonelce yürütülmesi çocukluk hayalimdir. Bunu haketmeyecek kadar değersiz olmadığını düşünüyorum. O günleri görebilmek ümidiyle...Emeğinize sağlık..

Haftalık En Çok Okunanlar