Kaman Cevizi |
Ceviz, kabuklu meyve olarak kıymrtinin yanı sıra mobilya sektöründe de önemli bir değer olarak kabul edilmektedir. Türkiye, ceviz üretiminde, Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran'ın ardından 120 bin ton ile 4. sırada yer almaktadır. Bu rekoltenin %50'ye yakın kısmı ise Kırşehir/Kaman'da üretilmektedir. Diğer ceviz türlerine göre Kaman Cevizi; yüksek verimlidir, yetişkin bir ağaç 300-350 kg ürün verir. Kabuğu yumuşaktır, elle kırılır. Az yağlı olduğu için sofralık olarak kullanılır. İçi parçalanmadan bütün halde çıkar. Ağacı geç uyanır, bahar ve kış donmalarına, hastalıklara ve iç kurduna dayanaıklıdır. Yan dallarda %60 verimlidir. Ortalama ağac ömrü 300-500 yıldır. Kaman cevizi de kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır; bunlardan en bilineni KAMAN-1 adıyla tescillenen ceviz türüdür. Kırşehir'in Kaman ilçesinde her türlü ihtiyacı karşılayacak, yüksek verimli ceviz fidesi üreten bahçeler mevcuttur.
Yüksek Kalitedeki Ceviz Şu Özelliklere Sahip Olmalıdır:
- Periodisite göstermemeli, yani bir yıl çok; bir yıl az ürün vermemeli her yıl muntazam meyve vermelidir.
- Randımanı yüksek olmalı yani 100 kilogram kabuklu cevizden en az 66 kilogram ceviziçi elde edilmelidir.
- Verimi yüksek olmalı; eşit koşullara sahip normal ceviz ağaçlarına göre ceviziçi olarak 8-10 kat daha fazla ürün vermelidir.
- Hastalıklara ve haşereye karşı dayanıklı olmalıdır.
- İlkbaharda geç kalmış donlardan etkilenmemeli normal şartlarda 3 hafta geç çiçek açmalıdır, kendini dölleyebilmelidir.
- Kabukları ince olup elle kolayca kırılmalıdır.
- Şiddetli kış donmalarına dayanıklı olmalıdır.
- İçleri parçalanmadan tam çıkmalıdır; bütün halinde ceviziçi elde edilmelidir.
- Sofralık cevizlerde et rengi beyaz, pürüzsüz ve yağ oranı az olmalıdır.
- Kuvvetli bir kök sistemine sahip olmalıdır. Özellikle kurak koşullarda yaşaması için güçlü bir kazık kök oluşturmalıdır.
- Ana gözlere ilave olarak yan gözlerde meyve vermelidir.
- Erken meyveye yatmalıdır; tohumdan yetişmiş olan bir ceviz 10 yaşında ekonomik anlamda ceviz verimine başlamlıdır. (Her ağaç için 30 kg kabuklu ceviz)
- Uzun ömürlü olmalı normal bakım koşullarında 300-500 sene yaşayabilmelidir, böyle bir ağaç 300-350 kg kabuklu ürün vermelidir.
- Erken hasat olumuna gelmelidir, bu da taze ve turfanda olarak hem pahalı hem kolay pazarlama olanağı sağlar.
- En önemlisi apomiks olmalıdır; yani tohumdan üretilmelidir, ayrıca aşı gerektirmemelidir.
Kaman Cevizi Türleri
2 yorum:
kaman cevizi çok güzel bir ceviz tadı ve yağ oranı iyi ayrıca kabuğu çok sert değil
kaman cevizi bakımı kolay ve yetiştirilmesi az zahmetli türlerimizden biri
Yorum Gönder