Şirin Kırşehir

18.11.12

Osmanlı Devleti Zamanında Kırşehir

Osmanlı Arması
Osmanlılar Döneminde Kırşehir
Osmanlıların daha Orhan Gazi zamanında 14. yüzyıl ortalarında Ankara'yı aldıktan sonra Kırşehir'e yönelmiş fakat Rumeli'deki uğraşları nedeniyle tam anlamıyla Kırşehir'i hakimiyetleri altına alamamışlardır; 1398 yılında Kırşehir buranın Karatatar Reisi Mürvet Bey tarafından ele geçilirek Osmanlıların Anadolu'daki rakibi olan Kadı Burhanettin'e teslim edilmiştir. Ancak Kadı Burhanettin, Akkoyunluların lideri Kara Yörük Osman tarafından öldürülünce, Kadı'nın maiyetindekiler Beyazıt'ı davet ederek şehri Osmanlılar'a teslim etmiştir. Osmanlı hakimiyeti de uzun sürmeyecektir; Timur Kırşehir'i 1402 yılında ele geçirilecektir. Ankara Savaşı'ndan sonra Timur Kırşehir'i, kendisine yardımda bulunan Karamanlılara vermiştir. 1406 senesinde Karamanoğlu Mehmet Bey ve Çelebi Mehmet ile Kırşehir'de Cemele Kalesinde buluşarak kardeşi Çelebi Süleyman meselesini ve arazi işlerini görüşmüşlerdir. Osmanlı Devleti'nin bu zayıf zamanında Kırşehir'in zaman zaman Karamanlılar ve Dulkadiroğulları tarafından saldırıya yağma edildiği, eski parlaklığını, bu suretle derece derece kaybettiği anlaşılıyor. İstanbul'un alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet Han Karamanoğulları'nı ortadan kaldırmıştır, Dulkadiroğulları Beyliğine ise Yavuz Sultan Selim son vermiştir. Osmanlı Hakimiyeti kesin olarak kurulduktan sonra Kırşehir'de sukünet hakim olmuş ve kayda değer bir olay yaşanmamıştır.
Katip Çelebi Kırşehir'den havası güzel bir şehir olarak bahseder ve Kırşehir'in üzerinde bir kalesi olduğunu belirtir.

2. Mahmut Döneminde, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın hükümete karşı ayaklanması sırasında oğlu İbrahim Paşanın ordusu ile birlikte Kırşehir'e uğradığı ve halktan yiyecek istediği belirtilmektedir.

Kırşehir 1874 yılında büyük bir kıtlıkla karşılaşmıştır. Kırşehir'den gönderilen ve İstanbul'da Basiret Gazetesinde 15 Mayıs 1874 yılında yayınlanan bir mektupta kıtlıktan söz edilmekte, köylünün açlıktan kırıldığı; ağaç kabuğu ve ayrık otu yediği yediği yazılmaktadır.

0 yorum:

Haftalık En Çok Okunanlar